Rodzice lub opiekunowie dziecka powinni poinformować żłobek o istniejącej alergii
pokarmowej. Zgłoszenie to powinno zawierać dokładne informacje na temat alergii,
wywołujących ją produktów spożywczych oraz reakcji, które mogą wystąpić
w przypadku spożycia alergenu. Rodzic/opiekun prawny dziecka jest zobowiązany
dostarczyć do placówki zaświadczenie od lekarza/dietetyka nt alergii
Zapisz zgłoszenie alergii w dokumentacji dziecka i zachowaj te informacje w sposób
poufny. Upewnij się, że wszyscy nauczyciele i personel są świadomi alergii dziecka.
Zorganizuj spotkanie lub szkolenie z personelem, aby dostarczyć im informacje
na temat alergii dziecka, jej objawów i konieczności unikania alergenów.
Upewnij się, że personel jest świadomy, jakie produkty spożywcze i składniki
są bezpieczne dla dziecka, a jakie są potencjalnie niebezpieczne. Stosuj środki
ostrożności w kuchni placówki, aby uniknąć kontaminacji alergenami.
Wprowadź system oznaczania posiłków i przekąsek, które są bezpieczne
lub niebezpieczne dla dziecka z alergią. Może to obejmować specjalne etykiety
lub oznaczenia.
Jeśli konieczne, zapewnij alternatywne posiłki lub przekąski dla dziecka z alergią,
aby uniknąć wywołania reakcji alergicznej.
Upewnij się, że personel nadzoruje dziecko podczas posiłków i przekąsek,
aby upewnić się, że nie spożywa niebezpiecznych dla niego produktów.
Przygotuj plan działania w razie reakcji alergicznej u dziecka. W planie powinno być
zawarte, jak natychmiast skontaktować się z rodzicami lub opiekunami, jak podać leki,
a także jak wezwać pomoc medyczną w nagłym wypadku.
Zachowuj regularny kontakt z rodzicami dziecka z alergią i informuj ich o postępach
i ewentualnych incydentach związanych z alergią.
Upewnij się, że procedury dotyczące alergii nie zakłócają normalnego życia i zabaw
innych dzieci w placówce. Działaj w taki sposób, aby zapewnić bezpieczeństwo
wszystkich dzieci.
Jeśli dojdzie do reakcji alergicznej, natychmiast zapisz wszystkie szczegóły zdarzenia,
włączając w to czas, objawy, podjęte działania i skontaktowanie się z rodzicami.
Organizuj regularne szkolenia dla personelu placówki w zakresie alergii pokarmowej
i przeglądaj procedury, aby zapewnić ich skuteczność.